Voorraadbeheer, ongelofelijk belangrijk!

Voor elke winkel of webwinkel geldt dat ze te maken krijgt met een bepaalde hoeveelheid aan voorraad. Dit uiteraard met als enige uitzondering de situatie waarin gebruik wordt gemaakt van dropshipping, maar daar gaan we op deze pagina dus even niet vanuit. Wanneer je zelf spullen uit voorraad gaat verkopen is het altijd van cruciaal belang om er je bewust van te zijn dat je een duidelijk beeld dient te hebben van de spullen die op moment van verkoop nog beschikbaar zijn en welke niet. Een doorgedreven voorraadbeheer kan daar in de praktijk perfect voor zorgen. Alles wat je hier met zekerheid over dient te weten lees je alvast hieronder op deze pagina.

Wat maakt voorraadbeheer nu precies zo belangrijk?

Voorraad beheer kan omwille van zeer veel uiteenlopende redenen als erg interessant worden bestempeld. Om te beginnen is het bijvoorbeeld zo dat een dergelijk systeem het mogelijk maakt om de actuele voorraad bij te houden. Dit betekent dat je nooit geconfronteerd kan worden met:

  1. Bestellingen die onverhoopt toch niet voltooid kunnen worden; 
  2. Producten die onverwachts lange tijd niet leverbaar zijn; 
  3. Bestellingen die in de webshop gebeuren die niet uitgeleverd kunnen worden;

Niet alleen kan een grondig voorraadbeheer heel wat verloren tijd voorkomen, daarnaast is het nog belangrijker dat dit er ook voor kan zorgen dat er teleurstelling bij de klant kan worden voorkomen. Wil jij ook graag te allen tijde een echt degelijk beeld hebben van de actuele voorraad waarover je beschikt van bepaalde producten? Dan is een gedegen beheer van cruciaal belang. 

Hoe kan je voorraadbeheer het beste regelen? 

De manier waarop voorraadbeheer vandaag de dag wordt geregeld verschilt aanzienlijk ten opzichte van het voorraadbeheer vroeger. In het verleden was het dan ook nog vaak zo dat mensen ervoor kozen om dit allemaal manueel bij te houden in bijvoorbeeld een Excel-bestand. Vandaag de dag wordt er hiervoor gelukkig gebruik gemaakt van meer geautomatiseerde systemen. Voor deze laatste geldt dat ze er bekend om staan niet alleen heel wat tijd uit te kunnen sparen, bovendien spreekt het voor zich dat op deze manier ook voorkomen kan worden dat er menselijke fouten gaan ontstaan. Stuk voor stuk zeer belangrijke aandachtspunten om op te kunnen rekenen uiteraard. Zoveel is zeker.

Hou ook rekening met de online bestellingen!

Last but not least moet het vandaag de dag gezegd dat er ook rekening dient te worden gehouden met de bestellingen die gebeuren in de webwinkel waar je ongetwijfeld over beschikt. Voor heel wat mensen geldt dat ze bij het opzetten van hun voorraadbeheer alleen maar rekening houden met de transacties die gebeuren in de fysieke winkel. Het hoeft niet gezegd dat dit eigenlijk niet interessant is wanneer je eveneens eigenaar bent van een webshop. In dat geval moet je er immers ook rekening mee houden dat deze laatste eveneens zorgt voor de nodige extra bestellingen die een bepaalde invloed zullen hebben op je voorraadbeheer. Zorg er dus met andere woorden bij voorkeur voor dat je gebruik gaat maken van een systeem dat ook op dit vlak interessant is.